03. Electricity: Circuits and their Components Chapter very short Questions answer

Q1: Circuit diagram is a simplified conventional pictorial representation of an_______________

Ans: Electrical circuit

Q2: A circuit diagram uses standard symbols for electric components. True/ False.

Ans: True.

Q3: Define electric circuit.

Ans: A closed path formed by connecting electrical components allows electric current to flow. This arrangement is known as an electric circuit.

Q4: What is a cell holder?

Ans: A compartment that holds two or more cells together to form a battery is called a cell holder.

Q5: The combination of two or more cells is called a __________________.

Ans: Battery

Q6: A circuit is said to be open circuit or complete when current flows through it. True/ False.

Ans: False

Q7: What is a battery?

Ans: A combination of two or more cells connected together is called a battery. It is formed by connecting the positive terminal of one cell to the negative terminal of another.

Q8: The symbol for a battery is

a. 

b. 

c. 

d. None of These

Ans:  C

Q10: Draw the symbol for an electric bulb in an electric circuit.

Ans:  Symbol of Electric bulb​

Q9: What is a circuit diagram?

Ans: A circuit diagram is a simplified representation of an electrical circuit using symbols to depict various components.

Q10: Why do we use copper wires in electrical circuits?

Ans: Copper is a good conductor of electricity, which allows the current to flow easily through the wires.

Q11: A Longer line in the symbol for a cell represents its ——- terminal.

Ans: Positive

Q12: What is an electric circuit?

Ans: Electric Circuit: The closed path in which electric current flows.

Q13: What happens when the current is switched ‘on’ in a room heater?

Ans: It becomes red hot and gives out heat.

Q14: Would any of the bulbs glow when the switch is in the ‘OFF’ position in a circuit?

Ans: No, the bulb will not glow when the switch is “OFF” because there is no closed circuit for current to flow.

Q15: What type of electricity is used in homes and industries?
Ans: Alternating Current (AC).

Q16: What happens if the filament in an incandescent lamp breaks?
Ans: The lamp stops glowing because the circuit is broken.

Q17: How does a torchlight produce light?
Ans: By passing current through a lamp powered by electric cells.

Q18: What is the purpose of using insulators in circuits?
Ans: To prevent electric shocks and ensure safety.

Q19: What material is used to make the body of most electric cells?
Ans: Metal.

Q20: What direction does current flow in a circuit?
Ans: From the positive terminal of the cell to the negative terminal.